ShowMuz

ShowMuz este un proiect de lungă durată al Rețelei Naționale a Muzeelor din România, coordonat de Alexandra Zbuchea, inițiat în anul 2009. Acest proiect urmărește stimularea dezvoltării de programe publice în muzeele din România care să utilizeze tehnici specifice artelor spectacolului. Se dorește ca programele de teatru muzeal dezvoltate de muzee să fie profesioniste, să țină cont nu numai de exigențele specifice unui program muzeal pentru public (educațional) dar și de cele specifice teatrului.

În cursul unor workshopuri și mese rotunde, s-a realizat familiarizarea reprezentanților muzeelor cu posibilitățile educaționale ale teatrului, cu instrumentele pe care acesta le oferă pentru interpretarea și prezentarea patrimoniului, cu nevoile specifice de manifestare pe care le au artiștii. De asemenea, au fost vizați și artiștii, urmărindu-se ca ei să înțeleagă mai bine ce înseamnă un muzeu, care este misiunea sa specifice, cine sunt și ce doresc vizitatorii muzeelor.

Proiectul ShowMuz a continuat în anul 2010 cu un program de formare profesională prin care ”educatorii” din muzeu au fost pregătiți să deruleze programe de teatru de umbre. În urma workshopurilor derulate în cadrul proiectului au fost dezvoltate două piese de teatru de umbre, pornind de la câte un obiect din colecțiile muzeelor care au avut reprezentanți în proiect. Aceste piese pot fi vizualizate pe youtube.

***

Proiectele ShowMuz s-au realizat cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural National.

*Editia din anul 2009, realizată în parteneriat cu UNITER și Teatrul Metropolis, a deschis dialogul dintre muzee și artiști / detalii ShowMuz 2009

*Editia din anul 2010, realizată în parteneriat cu Muzeul Țăranului Român, a fost dedicată teatrului de umbre / detalii ShowMuz 2010

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s