piese de teatru muzeal

În cadrul proiectului Patrimoniu – o scenă pentru tineriau fost create patru piese de teatru muzeal deosebite, pornind de la partimoniului muzeelor participante:

Elena Mureșianu. Epistolar

Această piesă prezintă viața și interesele unei membre prin alianță a familiei Mureșenilor: Elena Mureșianu, căsătorită cu Aurel Mureșianu. Ea a fost prima femeie româncă care a urmat cursurile Școlii de Arte și Meserii din Viena. A fost o artistă, dar și o feministă și o persoană întreprinzătoare. La moartea soțului a preluat coordonarea tipografiei și Gazetei Transilvaniei. Piesa prezintă în mod inedit frământările sale, așa cum sunt reflectate în arhiva de scrisori aflată în posesia muzeului Casa Mureșenilor din Brașov.

 

Mi-l imaginez pe scriitor…

A doua piesă dezvoltată în cadrul proiectului este dedicată lui Romulus Cioflec. O personalitate puțin cunoscută, în ciuda faptului că îi este dedicată o casă memorială la Araci, Romulus Cioflec a fost jurnalist și scriitor, dar și apărător al drepturilor românilor. De asemenea, el a fost și un pasionat călător, fiind interesat în principal de alte culturi și istoria altor locuri.

Piesa este rezultat al întâlnirii dintre regizoarea Mihaela Săsărman, tineri liceeni și patrimoniul deținut la casa memorială Romulus Cioflec, din Araci. Această casă memorială este administrată de Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sf. Gheorghe.

 

Cleștarul cupei picură amurg

La Muzeul de artă Vasile Grigore a fost prezentată o piesă de teatru muzeal în cadrul căreia tinerii spectatori au putut să surprindă din frământările de artist ale lui Vasile Grigore, dar și să înțeleagă atmosfera artistică tipică anilor 70 ai secolului trecut. Formatul piesei a fost cu totul special, spectatorii fiind invitați să îi urmeze pe actori în diverse încăperi, în tot muzeul. Astfel, în paralel cu piesa de teatru ei au putut să admire întreaga colecție expusă în muzeu, adunată de artist pe tot parcursul vieții sale și donată cu drag.

 

3 spectacole… 3 personaje… 1 invitație

Această piesă este specială prin faptul că deși se bazează pe patrimoniul a trei muzee din România, ea nu a fost prezentată într-un muzeu și într-un spațiu extrem de dinamic, vizitat de iubitorii de cultură dar și de distracție: la Dianei 4. Această piesă este un rezultat al celor trei proiecte anterioare de teatru muzeal, fiind o invitație de a cunoaște cele trei personaje deja cunoscute: Elena Mureșianu, Romulus Cioflec și Vasile Grigore.