Teatru de umbre la Muzeul Astra

Programele de teatru de umbre sunt tot mai frecvente la Muzeul Astra, la fel ca și popularitatea lor în rândul vizitatorilor. Împreună cu Departamentul de Artă Teatrală al Universităţii „Lucian Blaga” Sibiu şi cu Inspectoratul Şcolar al  Judeţului Sibiu, Muzeul din Dumbravă derulează în anul 2013 proiectul Obiect şi Poveste. Teatru de Umbre la Muzeul ASTRA. Coordonatorul proiectului este pedagogul muzeal Raluca Andrei.

Proiectul urmărește valorificarea patrimoniului material şi imaterial al Muzeului printr-un program de educaţie muzeală accesibil şi antrenant, care face cunoscute în rândul elevilor valorile tradiţiei populare. Participanții la program (elevi ai Şcolii Gimnaziale Cristian şi ai Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”) își dezvoltă imaginaţia, abilităţile practice şi de lucru în echipă. Învață să realizeze siluete, își însuşesc tehnici de mânuire a acestora şi de interpretare a rolurilor, sub îndrumarea cadrelor didactice și cu colaborarea studenților de la universitatea din Sibiu.

În cadrul proiectului sunt puse în scenă 2 spectacole:

ASTRA teatru de umbre GreuceanuGreuceanu : bazat pe un bine-cunoscut basm popular cules de Petre Ispirescu şi publicat in 1882. Deşi se presupune că Ispirescu a  operat mici modificări asupra originalului, practică frecventă în rândul culegătorilor, totuşi acesta nu a intervenit în structura arhetipala a basmului popular, ale cărui trăsături le întruneşte şi acest text. Tema ce ilustrează confruntarea binelui cu răul, finalizată cu victoria binelui, prezenţa personajelor cu puteri supranaturale, capabile de  a se metamorfoza, cifrele magice, formulele tipice, călătoria iniţiatică, reprezintă o întreagă paletă de elemente şi simboluri, impregnate de credinţe populare, de ritualuri, eresuri specifice mentalităţii ţăranului român.

astra teatru de umbrePovestea morii: un spectacol original care  pune în relaţie aspecte etnografice privind viaţa în comunitatea rurală, cu imaginea satului modern, transformările înregistrate în decursul timpului la nivelul culturii materiale şi spirituale  a locuitorilor. Caracterul  moralizator al întâmplărilor este orientat în direcţia trezirii spiritului civic în rândul tinerilor, a toleranţei, prieteniei şi altruismului, dar şi a valorificării şi protejării patrimoniului material şi imaterial al satului românesc tradiţional.  Lumea ficţională adusă în faţa publicului în decursul celor aproximativ  30 de minute îmbină, precum în basmele populare, elemente reale cu cele fantastice,  accentul căzând asupra evenimentelor cu puternic impact psihologic, menite să influenţeze evoluţia ulterioară a  personajelor.

 

This entry was posted in proiecte, teatru muzeal and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s