Propunere de colaborare – Aurelia Calinescu

“Nunta” si ”Inmormantarea” in traditia populara din diverse zone ale tarii.

Scenariile acestor reprezentatii necesita o stransa colaborare cu muzeografii etnologi/etnografi  si  trebuie totusi sa respecte stiintific aceste traditii. In acelasi timp trebuie sa lase loc suficient ludicului pentru a nu deveni plictisitor si rigid.
Ideea este de a readuce in actualitate semnificatii stravechi, ancestrale ale riturilor de trecere ( nunta si inmormantarea) si alaturarea lor de formele originare,  arhaice  ale teatrului. Muzeul, ca pastrator  de valori traditionale, conserva nu doar “obiecte”, ci si datini si obiceiuri traditionale, acestea putand fi aratate, descoperite publicului, intr-o forma diracta, de “spectacol traditional”.
Oratia si bocetul, doina si tipuriturile osenesti si maramuresene, vor fi un bun prilej de exercitiu vocal si interpretativ pentru tineri actori  (cu calitati muzicale) sau artisti de muzica populara cu calitati actoricesti.

Locul de desfasurare : in aer liber in curtile si gospodariile taranesti din
spatiul muzeului .

Cele doua momente, fiecare cu etapele specifice, trebuiesc gandite in asa fel Incat sa permita ghidajului sa le parcurga cronologic, desfasurate in mai multe gospodarii. Ex.: casa1 – pregatirea miresii / imbracatul, pieptanatul, etc); casa 2: petitorii din poarta; casa3: alaiul nuntasilor si cununia la biserica satului; casa 4: petrecerea cu lautari si furtul miresii; etc. Inmormantarea: jelitul; priveghiul acasa; alaiul de inmormantare si ducerea la biserica (iar),  la cimitir, etc. etc.
Autenticitatea conferita atat de costume care trebuie sa fie foarte Traditionale (nu ca pe scena) cat si de joc.

Timpul: 90-120 minute.

Ideea poate fi tot la fel de bine adaptata si pe alte datini sau obiceiuri traditionale. Important deocamdata  mi se pare sa existe interes din partea unui muzeu cu acest specific  si implicare directa din partea unui muzeograf-etnograf.

Contact:

Aurelia Calinescu – aurart2002@yahoo.com

This entry was posted in propunere de teatru muzeal and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Propunere de colaborare – Aurelia Calinescu

  1. traian says:

    CRISTOS A INVIAT ..vezi ca am alta adresa ..putem sa ne vedem pe SKYPE

Leave a comment